Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porowo-pieczarkowa z brie
Kroki postępowania
Do mąki dodajemy zimną margarynę , siekamy .
Potem dodajemy sól, gałkę muszkatołową ok. 1/2 łyżeczki, jajko i 3 łyżki gęstej śmietany. Wszystko szybko i dobrze zagniatamy.
Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki.
Pieczarki myjemy i obieramy. Kroimy dość drobno , wrzucamy na gorącą patelnię i szybko podsmażamy ( bez tluszczu). Pieczarki posypujemy pieprzem cytrynowym i odrobinę solimy. Przykrywamy pieczarki i wolno dusimy , w razie potrzeby systematycznie podlewając wodą, tak ok. 15 minut.
Studzimy.
Odcinamy część góry i dolną cebulkę.
Resztę pora kroimy znów na pół i tniemy w cienkie paski.
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i razem z porem przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Szybko przesmażamy, dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, tymianku i gałki muszkatołowej.
Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10 minut, w razie potrzeby też dolewamy wodę. Po uduszeniu ścieramy skórkę z 1/2 cytryny i studzimy.
Foremki : prostokątną 35 X 11 cm i tortownicę 16 cm. smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Ciasto na wałku przekładamy do foremek , madmiar obcinamy też wałkiem.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
W większej misce łączymy przesmażone pieczarki , pory i ser.
Do reszty śmietany ok. 2 łyżki wbijamy małe jajko , dodajemy sól , pieprz cytrynowy i roztrzepujemy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 35 minut.