Przepis i sposób przygotowania na: Tarta brokułowa z serkiem topionym
300 g mąki
150 g zimnego masła
szczypta soli
1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
3 łyżki wody
Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180st C aż ciasto nabierze złotego koloru.
BROKUŁOWO – SEROWE NADZIENIE:
Składniki:
2 jaja
różyczki z 1 brokuła
150g serka topionego
1/2 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Różyczki brokuła zagotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Ok 3-4 minuty. Odcedzić.
Ser wymieszać ze śmietaną, przyprawami oraz jajkami. Można delikatnie zmiksować.
Na ciasto wyłożyć różyczki brokułów. Zalać sosem serowym.
Zapiekać przez ok 35 min.
Podawać od razu lub jako przystawkę na zimno.