Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajska zupa krewetkowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Po prostu zakochaliśmy się w tej kuchni. Te smaki, ta prostota i przede wszystkim, prędka w przygotowaniu

Składniki:

Składniki:

krewetki 500 gramów
marchewki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 kawałek
ząbki czosnku 3 sztuki
grzyby shimeji 100 gramów
grzyby shiitake 100 gramów
por 1 sztuka
olej sezamowy 4 łyżki
trawa cytrynowa 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
sos ostrygowy 1 łyżka
liście limonki kaffir 3 sztuki
mleko kokosowe 1 litr
bulion warzywny 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Tajska zupa krewetkowa

Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy.

Krewetki przelewamy wrzątkiem.

Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy.

Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru i wywar z trawy cytrynowej.

Wrzucamy krewetki, zagotowujemy.

Całość doprawiamy sosem ostrygowym.

Podajemy z ulubionym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak