Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Miso z makaronem i tofu, odc. 12

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa miso - pyszne i zdrowe wegetariańskie danie. Znajdziecie w nim grzyby, tofu, warzywa i jajka przepiórcze. Orientalne smaki są pyszne - dodają energii i urozmaicają nasze menu. Gotujcie!

Składniki:

bulion warzywny 2 litry
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
czosnek 3 ząbki
papryczka ostra 1 sztuka
grzyby shiitake 3 sztuki
grzybki enoki 100 gramów
grzyby mun 100 gramów
pasta miso jasna 1 łyżka
tofu wędzone 100 gramów
makaron pszenno-gryczany 100 gramów
sos sojowy 2 łyżki
olej sezamowy 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
jajka przepiórcze 2 sztuki
prażony sezam 1 łyżka
kiełki sojowe 100 gramów
kapusta pak choi 1 sztuka

Do smaku:

Kurkuma mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
sól gruboziarnista
Czarnuszka nasiona Prymat

Porada

Z pozostałego makaronu możemy przyrządzić sałatkę orientalną.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Miso z makaronem i tofu, odc. 12

BULION

(pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego)

Na gazie opalamy 1 cebulę. Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 3 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

ZUPA:

Namocz grzyby mun. Przygotowujemy składniki zupy. 2 ząbki czosnku kroimy w plastry, 1 ostrą paprykę siekamy, 3 cebule dymki kroimy w paseczki, a pęczek szczypioru siekamy (dość grubo). 1 kapustę pak choi szatkujemy, 3 grzyby shitake kroimy w cząstki, siekamy garść grzybków enoki. Odkładamy na bok namoczone wcześniej grzyby mun.

W garnku mocno rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy czosnek z ostrą papryką i cebulą. Po paru minutach wrzucamy wszystkie grzyby, pak choi oraz połowę porcji pokrojonego wcześniej szczypiorku. Przyprawiamy 2 łyżeczkami kurkumy mielonej, dodajemy dużą łyżkę pasty miso oraz 2 łyżeczki imbiru mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy, zalewamy 2 litrami bulionu i doprowadzamy do wrzenia, a następnie doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego.

Makaron pszenno-gryczany gotujemy al dente w wodzie doprawionej solą morską gruboziarnistą. Odcedzamy makaron. Wędzone tofu kroimy w kostkę. Jajka przepiórcze gotujemy 2 minuty, następnie kroimy na połówki. 

PODANIE:

Do miseczki przekładamy łyżkę makaronu, 6 kawałków tofu, 2 połówki jajka, a także garść kiełków sojowych, łyżeczkę uprażonego białego sezamu i łyżkę szczypioru. Całość zalewamy zupą i doprawiamy szczyptą czarnuszki.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak