Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Warzywa stir-fry z tofu, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(37)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Stir-fry to technika przyrządzania dań polegająca na szybkim smażeniu i mieszaniu składników, dzięki czemu są chrupkie i pełne smaku zarazem! Koniecznie wypróbujcie ten przepis w wersji wegetariańskiej z dodatkiem wędzonego tofu. 

Składniki:

Składniki:

brokuł 7 różyczek
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
zielona papryczka chili 0,5 sztuki
czerwona papryczka chili 0,5 sztuki
kukurydza minikolby Smak 3 sztuki
grzyby shiitake 4 sztuki
olej sezamowy 2 łyżki
groszek cukrowy 6 sztuk
kiełki fasoli mung 1 szklanka
prażone orzeszki ziemne 0,5 szklanki
sos rybny 3 łyżki
sos sojowy 4-5 łyżek
tofu wędzone 100 g
świeża kolendra pęczek

Do smaku:

sól szczypta
cukier szczypta
Imbir mielony Prymat
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
Kurkuma mielona Prymat

Do dekoracji:

listki kolendry

Porada

Trik: Ugotowane brokuły zachowają kolor dłużej, jeśli będziemy przechowywać je w wodzie z lodem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Warzywa stir-fry z tofu, odc. 11

Sposób przygotowania:

1.  Brokuły wrzucamy do osolonej wrzącej wody ze szczyptą cukru i krótko gotujemy.

2. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Kroimy także papryczki chili i minikukurydzę oraz na połówki grzyby shitake.

3. Odcedzamy brokuły. Różyczki przekrajamy na pół.

4. Nagrzewamy wok i wlewamy olej sezamowy. Wrzucamy czosnek, cebulę, paprykę, papryczki chili, minikukurydzę oraz grzybki. Całość mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy imbir do smaku i groszek cukrowy, ponownie mieszając.

5. Dodajemy kiełki fasoli mung oraz brokuły. Mieszamy całość i doprawiamy przyprawą garam masala.

6. Po wymieszaniu wrzucamy do woka prażone orzeszki ziemne i mieszając , wlewamy sosy rybny sojowy.

7. Tofu kroimy na tarce w płatki. Kolendrę siekamy.

8. Do warzyw w woku dodajemy kurkumę i całość dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Warzywa z patelni przekładamy do miseczek. Posypujemy kolendrą, na górze układamy tofu i ozdabiamy listkiem kolendry.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak