Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle w sosie ze świeżych prawdziwków

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Niezwykle popularne danie włoskiej kuchni, które można przygotować w kilkanaście minut. Łatwe i smaczne, a przede wszystkim pełne grzybowego aromatu!

Składniki:

Składniki:

makaron tagliatelle 400 gramów
prawdziwki 200 gramów
zielona pietruszka 1 garść
czosnek 1 ząbek
oliwa 1 duża łyż.
masło 82% 1 duża łyż.
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
śmietanka 18% 250 ml
parmezan starty 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle w sosie ze świeżych prawdziwków

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wraz z jednym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki.
Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki prawdziwki i smażymy kilka minut, aż do zarumienienia się grzybów.
Następnie dodajemy masło i pietruszkę, a także sól i pieprz biały Prymat.
Wszystko razem dusimy kilka minut. Dodajemy śmietankę 18% i mieszamy aż do zgęstnienia sosu.
W międzyczasie gotujemy makaron pełnoziarnisty Tagliatelle do stopnia al dente.
Odcedzamy i łączymy z sosem na patelni.
Przekładamy porcje na talerze i obficie posypujemy startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak