Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona
Szynke dobrze myjemy, a potem dobrze osuszamy, nastepnie formujemy z niej kulke i obwiazujemy scisle nitka albo wkladamy w gotowa siatkę.
Czosnek drobno siekamy, miażdżymy i mieszamy z sola, dodajemy majeranek i pieprz, wszystko dobrze mieszamy i wklepujemy w szynke. Szynkę wkladamy na folie, szczelnie zamykamy i dajemydo lodowki na noc.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik elektryczny do 240 stopni, kładziemy na spod piekarnika jakąś mala foremkę na ewentualnie spadający z szynki tłuszcz. Gdy piekarnik jest rozgrzany szynkę odwijamy z folii i kładziemy na ruszt/kratke, bez żadnych naczyn i foli, pieczemy 10 minut, potem obracamy ja i znów 10 minut pieczemy w 240 stopniach, potem zmniejszamy temperature do 150 stopni i pieczemy 3 - 4 godziny, zalezy od ksztaltu szynki. Mozna odkroic w trakcie pieczenie i bedziemy wiedziec czy jest wystarczajaca miekka.
smacznego