Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 2 kilo
majeranek 2 łyżki
pieprz świeży 2 łyżki
sól 2 łyżki
czosnek ząbki 10 ząbków
nici bawełane
folia aluminiowa

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona


Szynke dobrze myjemy, a potem dobrze osuszamy, nastepnie formujemy z niej kulke i obwiazujemy scisle nitka albo wkladamy w gotowa siatkę.

Czosnek drobno siekamy, miażdżymy i mieszamy z sola, dodajemy majeranek i pieprz, wszystko dobrze mieszamy i wklepujemy w szynke. Szynkę wkladamy na folie, szczelnie zamykamy i dajemydo lodowki na noc.

Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik elektryczny do 240 stopni, kładziemy na spod piekarnika jakąś mala foremkę na ewentualnie spadający z szynki tłuszcz. Gdy piekarnik jest rozgrzany szynkę odwijamy z folii i kładziemy na ruszt/kratke, bez żadnych naczyn i foli, pieczemy 10 minut, potem obracamy ja i znów 10 minut pieczemy w 240 stopniach, potem zmniejszamy temperature do 150 stopni i pieczemy 3 - 4 godziny, zalezy od ksztaltu szynki. Mozna odkroic w trakcie pieczenie i bedziemy wiedziec czy jest wystarczajaca miekka.

smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 12.03.2015 11:21
uwielbiam domowe wędliny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak