Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkowar-dżem z ciemnych winogron...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona 5 kg
woda 6 szklanek
żelfix 4 opakowania
cukier 1 kg

Porada

gotuję bez cukru owoce na przetwory i nic się nie przypali do dna, raz gotowałam z cukrem i było przypalenie.....pozostały sok z winogron można też w słoiczki zapasteryzować, do herbaty na zimę dobry będzie

Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-dżem z ciemnych winogron...

winogrona obrać z kiści i opłukać, wsypać do szybkowara (11 l), wlać wodę i zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

winogrona wylewać porcjami na sito z droniutkimi oczkami i przecierać winogrona do garnka

do przetartych winogron wsypac cukier, żelfix 2:1 i mieszając zagotować

gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie

dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 25.01.2017 22:23
pyszny taki domowy dżem
iskierka.ag 23.01.2017 23:27
Pięknie wygląda :)
Habibi 23.01.2017 23:04
Bardzo lubię. Ostatniej jesieni zrobiłam tylko kilka małych słoiczków, ale w tym roku muszę nadrobić.
Marta1986 23.01.2017 21:33
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak