Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw w słoikach na zimę

5.0
(143)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szczaw w słoikach na zimę - przepis na zachowanie smaku wiosny na zimową porę. 

Składniki:

szczaw 750 gramów
Sól kamienna do przetworów niejodowana 1 łyżeczka
olej kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw w słoikach na zimę

Szczaw to podstawowy składnik zupy szczawiowej, którą - ze względu na sezonowość produktu - przyrządzamy najczęściej wiosną. Jednak jest sposób na zamknięcie w słoiczkach tego wyjątkowego smaku i przygotowanie zupy szczawiowej jesienią lub zimą.

Przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowy, bo nie słoiki nie wymagają pasteryzacji. I naprawdę się nie psują. U nas już 2 lata stoją i wciąż nadają się do jedzenia. Przepis bardzo prosty, a dzięki temu, że nie pasteryzujemy to i bardzo szybki.

Na dwa słoiki potrzebujemy 3 pęczki szczawiu (każdy po około 250 g). Odcinamy łodygi, a liście drobno siekamy. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. 1 łyżeczka soli na każdy 1 pęczek szczawiu. Mieszamy i ściskamy porządnie szczaw i zostawiamy na godzinę żeby puścił soki. Po tym czasie odciskając szczaw z soków przekładamy do słoików. Na koniec jak już zostanie nam sam odciek to przelewamy go po równo do każdego ze słoików. A następnie nasz sekret dzięki któremu unikamy pasteryzacji: do słoików wlewamy olej. Tyle żeby lekko przykrył powierzchnię szczawiu. Zakręcamy i to tyle. Olej zapewni nam możliwość przechowywania szczawiu bardzo długo. A jak będziemy chcieli zrobić z tego szczawiu zupę to po prostu zlewamy olej i szczaw nadaje się do użycia. A resztki oleju w zupie dodadzą tylko walorów smakowych.

Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, jak np. piwnica. Jeśli takiego miejsca nie mamy to możemy trzymać w lodówce.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sandra 07.12.2023 17:20
Witam. Co oznacza jak w szczawiu w sloiku pojawia sie bialy nalot oraz kropki biale.
Klausia 05.12.2014 22:47
ładny kolor Ci wyszedł :)
Bernadeta1 15.10.2014 14:16
zawsze robię kilka słoiczków na zimę, super
w mojej kuchni 15.10.2014 11:33
zabieram przepis na przyszły rok...
bhb8 15.10.2014 09:27
takiej zaprawy nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak