Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kurczak w pięciu smakach, odc. 1
Do szklanej miski dodajemy dwie łyżki oleju sezamowego, sos rybny, syrop klonowy, sos sojowy oraz musztardę. Wlewamy cztery łyżki oleju rzepakowego, dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Udziec z kurczaka moczymy w marynacie, chowamy do lodówki. Marynujemy około 1-2h (im dłużej tym lepiej!).
Siekamy czosnek. Ostre papryczki, cebulę, białą część pora oraz paprykę żółtą i czerwoną kroimy w grubą kostkę. Odcinamy grzybnię z shimeji. Do rozgrzanego garnka wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego, następnie łyżkę oleju sezamowego. Wrzucamy czosnek, papryczkę chilli, cebulę, pora, żółtą i czerwoną paprykę oraz grzyby shimeji. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa mają być chrupiące!). Zielony pieprz rozgniatamy w moździerzu (ugniatamy wedle uznania - grubiej lub na miazgę), dodajemy do warzyw. Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy mięso (nie dodajemy tłuszczu, bo udziec był w marynacie). Sos z marynaty zostawiamy na później. Oprószamy mięso delikatnie mąką kukurydzianą. Kurczaka podsmażamy na złocisty kolor z obu stron. Całość smażymy około dwóch minut (krótki czas smażenia wynika z obecności w marynacie syropu klonowego, który szybko się pali). Łyżką cedzakową przekładamy warzywa na patelnię z kurczakiem. Tak połączone warzywa z kurczakiem delikatnie podlewamy sosem z marynaty i bulionem warzywnym (lub rosołem z kury - dowolność). Dusimy na wolnym ogniu około 25-30 minut.
Podanie:
Gotowego kurczaka wykładamy na talerz. Posypujemy grubo krojonym szczypiorem cebulki dymki wraz z białą częścią pokrojoną w piórka. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.
Wskazówki:
Jeśli nie macie:
- syropu klonowego - zastąpcie go miodem;
- grzybków shimeji - zastąpcie je boczniakami lub pieczarkami.
Na bulion warzywny: marchewka, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, podpieczona cebula.