Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z mięty

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny syrop do deserów, herbatki lub wody z dodatkiem cytryny. Może też być wykorzystany do drinków alkoholowych.

Składniki:

mięta liście 2 garście
sok z cytryny 1 sztuka
cukier 500 gramów
woda zimna 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z mięty

Miętę przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny, zdjąć z ognia, odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie dokładnie odcedzić najlepiej gazę położyć na sicie i przelać do garnka.
Do wywaru dodać sok z cytryny i cukier, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut.
Gorący syrop przelać do butelek lub słoiczków, zakręcić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.02.2019 15:09
Muszę kiedyś zrobić taki syrop : )
Bożena Matuszczyk 26.02.2019 08:47
Fajny przepis na pewno wypróbuję bo mięty nie brakuje.;)
ben-ka 26.02.2019 08:45
Dla mnie, to coś nowego, syropu z mięty jeszcze nie robiłam...... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak