Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Krucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Ciasto:

masło 82% 125 g
mąka pszenna 230 g
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
margaryna do wysmarowania formy 1 duża łyż.

Farsz:

grzyby leśne 400 g
kapusta kiszona 200 g
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
śmietanka 30% 50 ml
parmezan 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami

Wykonanie:

1

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35cmx 11cm wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwizdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Krok 1 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
2

Farsz:
Grzyby zalać wodą, odgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
3
Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut.
Krok 3 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak