Przepis i sposób przygotowania na: Stir-fry z komosą ryżową /quinoa/ i warzywami
W czasie jak gotuje się komosa uprażyć słonecznik na suchej patelni. Przygotować warzywa: paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, seler naciowy obrać z włókien i pokroić, a cukinię pokroić w grubą kostkę. Posiekać szczypiorek.
W woku rozgrzać olej, dodać pokrojony drobno por, zmiażdżony czosnek, starty imbir i mieszając smażyć 2 minuty. Następnie dodać paprykę oraz seler naciowy. Smażyć energicznie mieszając 3-4 minuty. Dodać pokrojone cukinie i smażyć kolejne 4-5 minut nie zapominając o energicznym mieszaniu. Wyłączyć gaz, dodać wcześniej ugotowaną na sypko quinoa, posiekany szczypiorek, sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, odrobinę oleju sezamowego i tymianek, delikatnie wymieszać. Podawać posypane uprażonymi ziarnami słonecznika w towarzystwie ulubionej sałatki.
*quinoa, to produkt bezglutenowy bogaty w skrobię, wysokobiałkowy, a więc powinna znaleźć się w diecie wegetariańskiej. Zawiera wiele cennych minerałów, m.in. wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez. Warto ją wprowadzić do diety osób odchudzających się i chorych na cukrzycę, bo ma niski indeks glikemiczny.