Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rubinowy pęczak z długo pieczoną wieprzowiną i rozmarynem

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Znakomita propozycja obiadowa. Dzięki ugotowaniu kaszy pęczak w soku z buraka uzyskamy przepiękny, rubinowy kolor. Warto przygotować kaszę w taki właśnie sposób - robi wrażenie. Podana z długo gotowaną, rozpływającą się w ustach wieprzową łopatką będzie doskonałym wyborem na sycący, ale i fit obiad.

Składniki:

Składniki:

kasza pęczak 150 gramów
sok z buraków 1 litr
marchewka 100 gramów
pestki słonecznika 50 gramów
pestki dyni 50 gramów
szczypiorek 1 pęczek
łopatka wieprzowa 150-180 gramów
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
rozmaryn 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rubinowy pęczak z długo pieczoną wieprzowiną i rozmarynem

 

Pęczak prażymy w 195C do zarumienienia, następnie gotujemy w soku z buraka, aż sok się wchłonie.

Do tak przygotowanej kaszy dodajemy ugotowaną marchewkę mini, uprażone wcześniej pestki oraz posiekany szczypior.

Łopatkę nacieramy czosnkiem i pieprzem. Pieczemy trzy godziny w temperaturze 120C. 

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak