Przepis i sposób przygotowania na: Serowe spaghetti w ziołach
- ser Piórko- 3%
- mleczko zagęszczone UHT 4%
Makaron ugotowałam al dente. Podczas gotowania makaronu przygotowałam sos. Cebulę poszatkowaną w piórka poddusiłam na patelni na wodzie (co jakiś czas trzeba na nowo podlać wodą, bo wyparowuje) doprawiając ją solą i pieprzem. Gdy zmiękła odparowałam całkowicie z patelni wodę i delikatnie ją "przypiekłam"- taka cebulka nadaje daniom ciekawszy aromat. Dolałam do niej mleczko, zioła, serek topiony w kawałkach oraz ser piórko i mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Całość doprawiłam solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedziłam, przelałam ciepłą wodą (wiem, że nie powinno się tego robić, ale ponoć po przepłukaniu makaronu spada jego indeks glikemiczny- poprzez pozbycie się skrobi- a więc spada też jego kaloryczność) i dodałam do sosu. Wszystko razem dokładnie wymieszałam podgrzewając jednocześnie na maleńkim gazie. Ot i cała robota:)
Makaron wyszedł mocno serowy, bardzo aromatyczny i nieziemsko pyszny:)