Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec
Ciasto:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i odstawić na 30 minut do lodówki.
Masa makowa:
Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki. Dobrze zmiksować.
Masa serowa:
Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać proszek budyniowy i aromat rumowy, wymieszać. Białka jaj ubić na sztywno, dodając po trochę cukru, dalej ubijać. Przełożyć pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 32×22 cm wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto. Włożyć ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stopni.
Polewa:
Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać i zdjąć rondel z ognia. Dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca i posypać wiórkami kokosowymi.