Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny seromakowiec na święta lub na różne okazje.

Składniki:

Ciasto:

mąka 1.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 125 gramów
cukier waniliowy 1 opakowanie

Masa makowa:

masa makowa 850 gramów
białko 1 sztuka
jajko 3 sztuki
aromat rumowy 4 krople
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Masa serowa:

masło 150 gramów
cukier 1.5 szklanki
budyń śmietankowy 64 gramy
aromat waniliowy 4 krople
jajko 6 sztuk
ser biały 1 kilogram

Polewa:

czekolada gorzka 150 gramów
śmietanka 30% 50 mililitrów

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec

Ciasto:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i odstawić na 30 minut do lodówki.

Masa makowa:

Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki. Dobrze zmiksować.

Masa serowa:

Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać proszek budyniowy i aromat rumowy, wymieszać. Białka jaj ubić na sztywno, dodając po trochę cukru, dalej ubijać. Przełożyć pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 32×22 cm wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto. Włożyć ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stopni.

Polewa:

Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać i zdjąć rondel z ognia. Dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca i posypać wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.02.2019 14:11
Bardzo lubię takie ciasta :)
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 09:31
Ja ostatnio też użyłam masy makowej gotowej jest super.;)
Bożena Matuszczyk 07.02.2019 09:30
Danusiu seromakowiec bardzo smakowity,jak pozwolisz to się poczęstuję;) Pychotka.
danusia19671 07.02.2019 18:42
Bożenko proszę się częstować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak