Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z imperialu
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (tj. mąka, cukier, całe jajko, kakao, proszek do pieczenia i margaryna lub masło), dobrze wyrobić i podzielić na cztery części - 3/4 z przeznaczeniem na wyłożenie boków i spodu tortownicy, a 1/4 ciasta odłożyć do lodówki.
W tym czasie kostki sera imperial wyłożyć do miski, rozdrobnić widelcem, dodać trzy żółtka, cukier i masło - dobrze wymieszać (ja to robię mikserem ręcznym). W osobnej misce ubić białka.
Do masy serowej dodać budyń i pianę z ubitych białek - wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać do wyłożonej ciastem tortownicy. Wyjąć z lodówki pozostałą część ciasta i zetrzeć go na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad tortownicą . Starte ciasto, w postaci grubych wiórek pokryje wierzch sera.
Tak przygotowany sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około godzinę.