Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie kurkowym
Przepis na schab kurkowy, czyli delikatne, miękkie lecz soczyste mięso wieprzowe zanurzone w gęstym, aksamitnym sosie z leśnych kurek. Eleganckie, danie obiadowe, które z pewnością zachwyci gości oraz domowników.
Schab umyć, osuszyć i pozbawić ewentualnych błon. Następnie pokroić go na 6 plastrów. Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać plastry schabu z obu stron na złoto (należy robić to partiami aby schab ładnie się podsmażył).
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać i podsmażyć na pozostałym oleju. Kiedy cebula będzie już zeszklona dodać do niej bardzo dokładnie oczyszczone kurki. Smażyć 10 minut cały czas mieszając.
Schab umieścić w głębokim garnku, dodać do niego kurki z cebulą i wszystko zalać bulionem. Dusić około 30- 40 minut, aż schab będzie miękki.
Po tym czasie wyjąć schab z garnka. Do garnka z sosem wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Schab włożyć do sosu.
Schab z kurkami podawać z kaszą, ziemniakami lub z kluseczkami śląskimi.