Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z burratą, DS XX, odc. 13

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z grillowanych warzyw z pysznym domowym pesto i burratą.

Składniki:

Składniki na sałatkę z grillowanych warzyw z burratą:

ser burrata 2 sztuki
cukinia 1 sztuka
groszek cukrowy 100 gramów
papryka czerwona 2 sztuki
Estragon suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
roszponka 2 garście
migdały 100 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
oliwa 2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
kromki z bagietki kilka (na grzanki) sztuk

Składniki na domowe pesto:

oliwa 100 mililitrów
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
orzechy włoskie 1 garść
ser dojrzewający 1 łyżka
sól morska Prymat w młynku do smaku

Porada

Sałatkę można podać z grzankami z bagietki (lub dowolnego pieczywa).

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z burratą, DS XX, odc. 13

Przepis na pyszną, ale nie sprawiającą problemów w przyrządzeniu, sałatkę zawsze jest w cenie. Ta sałatka jest zrobiona z grillowanych warzyw: papryki, cukinii oraz groszku cukrowego w strączkach. Całość wieńczy kulka kremowej burraty oraz sos z domowego pesto.

Jak zrobić sałatkę z grillowanych warzyw z burratą, krok po kroku?

1

Obrywamy listki pietruszki z gałązki i siekamy. Wrzucamy posiekaną pietruszkę i orzechy do blendera. Rozgniatamy czosnek i siekamy. Do blendera wrzucamy posiekany czosnek, wlewamy oliwę  i blendujemy. Na koniec dodajemy starty twardy ser dojrzewający i przyprawiamy solą. Miksujemy kilka sekund do zmieszania się składników.

2

Cukinię kroimy na cienkie plasterki, a następnie na połówki. Na patelnię grillową dodajemy odrobinę oliwy. Grillujemy cukinie z dwóch stron, solimy. Na osobnej patelni dodajemy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy groszek cukrowy, solimy. Pieczoną czerwoną paprykę kroimy w paski. Do miski wrzucamy paprykę, cukinię i groszek. Do sałatki dodajemy oliwę i przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem i chili pieprz cayenne. Delikatnie mieszamy i odstawiamy sałatkę.

3

Do formy wsypujemy migdały i solimy. Funkcja pieczenia góra-dół, czas pieczenia 5-6 minut, temperatura: 150 stopni.

4

Na talerz wykładamy roszponkę, a następnie sałatkę i posypujemy migdałami. Burattę nacinamy na środku i układamy na górze. Pieprz kolorowy ziarnisty ucieramy w moździerzu. Gotowe danie polewamy pesto i posypujemy utartym pieprzem. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli na burattę.

Czasami mamy ochotę na coś lekkiego - sałatkę, która nie pozostawi nas głodnymi. Sprawdź inne ciekawe przepis na sałatki, które szczególnie lubią użytkownicy serwisu Doradca Smaku:

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków

Sałatka z awokado i mozzarellą

Sałatka z brokułem, słonecznikiem i sosem czosnkowym

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak