Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z awokado, truskawkami i roszponką

5.0
(49)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, wiosenna sałatka ze świeżych truskawek, awokado, sera Roguefort i roszponki z dodatkiem miodu, oliwy i aromatycznych przypraw.

Składniki:

awokado 2 szt. (odmiana Hass - czarne i miękkie)
truskawki świeże 200 g
ser roquefort 150 g
płatki migdałowe 50 g
oliwa 50 ml
miód 1 łyżka
mak ½ łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat ¼ łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Natka pietruszki suszona Prymat ½ łyżeczki
roszponka 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z awokado, truskawkami i roszponką

Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe. Pozostaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj ze sobą składniki dressingu: oliwę, miód, mak, wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i natkę pietruszki.

Przetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.

Odszypułkuj truskawki i przetnij na ćwiartki. 

Ser Roquefort pokrój w kostkę. 

Do miski dodaj roszponkę, pokrojone awokado, truskawki oraz ser. 

Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Na koniec posyp sałatkę płatkami migdałów. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak