Przepis i sposób przygotowania na: Salame di cioccolato, czyli włoskie salami czekoladowe
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z alkoholem/sokiem.
Dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone ciastka.
(Powinny być widoczne ich niewielkie kawałki.)
Powstałą masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zwinąć jak salami.
(Końce powinny być szczelnie zaciśnięte.)
Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie stężała.
Po tym czasie udekorować cukrem pudrem.
(*) Tym razem dodałam herbatniki i ciasteczka maślane.
Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250g.
Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.