Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba smażona z sosem musztardowym, DS XIX odc. 2

5.0
(41)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryba smażona z sosem musztardowym to świetna propozycja obiadowa, po którą możecie sięgnąć wtedy gdy nie macie pomysłu co by tu przygotować. Wypróbujcie dzisiejszy przepis Doradcy Smaku i dajcie znać czy Wam smakowało! 

Składniki:

Składniki:

masło 50 g
śmietanka 30% 1/2 szklanki
czosnek 1-2 ząbki
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 i 1/2 łyżki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki
woda 1 szklanka
filety rybne 400 g
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżka
ziemniaki 0,5 kg
mąka pszenna 200 g
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista 2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżki

Sałatka z ogórków:

ogórki 4 sztuki
koper świeży 1/2 pęczka
oliwa 2-3 łyżki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyżka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba smażona z sosem musztardowym, DS XIX odc. 2

Ryba smażona z sosem musztardowym to połączenie, które zachwyca smakiem! Do dań z filetami rybnymi rzadko kiedy przygotowujemy sos, bo kojarzy nam się on tylko z daniami mięsnymi. W tym przepisie sos musztardowy będzie wspaniałym, lekko słodkim i zarazem ostrym dopełnieniem całego dania. Słodkim ponieważ do jego przygotowania używa została musztarda miodowa oraz ostrym dzięki musztardzie chrzanowej Prymat. Sos musztardowy stanowi doskonałe uzupełnienie dania, wprowadzając głębię smaki i  idealnie harmonizując delikatność ryby. Zamiast tradycyjnych frytek przygotujcie ziemniaczki ziołowe z tego przepisu, które dzięki obtoczeniu w mące, soli i przyprawach po upieczeniu uzyskają chrupiącą skórkę. 

Opis przygotowania:

1

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy oregano oraz zioła prowansalskie PRYMAT. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Umyte ziemniaki wkładamy na chwilkę do miski z wodą, a następnie obtaczamy w mące z przyprawami. Ziemniaki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut, funkcja pieczenia góra-dół.

2

Ogórki kroimy na plasterki. Czosnek i koperek drobno siekamy. W misce łączymy ogórki z czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.

3

Kroimy na 4 części i solimy z każdej strony. Na patelnię wlewamy olej. Na rozgrzaną patelnię układamy rybę i smażymy z jednej strony – skórą do dołu przez 7-8 minut zależnie od grubości ryby.

4

Do rondelka dodajemy śmietanę. Delikatnie podgrzewamy i dodajemy musztardę chrzanową PRYMAT i doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, ale sos nie może się zagotować. Całość mieszamy rózgą i dodajemy musztardę miodową.

5

W moździerzu ucieramy pieprz kolorowy ziarnisty PRYMAT.

Rybę podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami, polewamy sosem I całość posypujemy pieprzem.

Ryba smażona z sosem musztardowym to danie, które jest połączenie wielu smaków i struktur, tworząc przy tym harmonijną całość, zapewniającą pyszne doznania smakowe. To danie z pewnością zachwyci wszystkich miłośników wykwintnych dań. Jeśli spodobał Wam się ten przepis Doradcy Smaku, koniecznie zainspirujcie się innymi >> PRZEPISY Z XIX SEZONU DORADCY SMAKU <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patka 02.02.2024 13:21
a do czego to masło???
aga 07.09.2023 13:04
wreszcie odpowiednia osoba na własciwym miejscu :) super aż chce sie od razu gotowac !!!!!
Doradca Smaku 08.09.2023 11:01
Dziękuję za miłe słowa! Zapowiada się bardzo ciekawy i inspirujący sezon :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak