Przepis i sposób przygotowania na: Ryba smażona z sosem musztardowym, DS XIX odc. 2
Ryba smażona z sosem musztardowym to połączenie, które zachwyca smakiem! Do dań z filetami rybnymi rzadko kiedy przygotowujemy sos, bo kojarzy nam się on tylko z daniami mięsnymi. W tym przepisie sos musztardowy będzie wspaniałym, lekko słodkim i zarazem ostrym dopełnieniem całego dania. Słodkim ponieważ do jego przygotowania używa została musztarda miodowa oraz ostrym dzięki musztardzie chrzanowej Prymat. Sos musztardowy stanowi doskonałe uzupełnienie dania, wprowadzając głębię smaki i idealnie harmonizując delikatność ryby. Zamiast tradycyjnych frytek przygotujcie ziemniaczki ziołowe z tego przepisu, które dzięki obtoczeniu w mące, soli i przyprawach po upieczeniu uzyskają chrupiącą skórkę.
Opis przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy oregano oraz zioła prowansalskie PRYMAT. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Umyte ziemniaki wkładamy na chwilkę do miski z wodą, a następnie obtaczamy w mące z przyprawami. Ziemniaki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut, funkcja pieczenia góra-dół.
Ogórki kroimy na plasterki. Czosnek i koperek drobno siekamy. W misce łączymy ogórki z czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
Kroimy na 4 części i solimy z każdej strony. Na patelnię wlewamy olej. Na rozgrzaną patelnię układamy rybę i smażymy z jednej strony – skórą do dołu przez 7-8 minut zależnie od grubości ryby.
Do rondelka dodajemy śmietanę. Delikatnie podgrzewamy i dodajemy musztardę chrzanową PRYMAT i doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, ale sos nie może się zagotować. Całość mieszamy rózgą i dodajemy musztardę miodową.
W moździerzu ucieramy pieprz kolorowy ziarnisty PRYMAT.
Rybę podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami, polewamy sosem I całość posypujemy pieprzem.