Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki rybne w sosie cytrynowo-czosnkowym, DS XVII odc. 20

5.0
(90)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotleciki rybne, są bardzo proste w przygotowaniu i dodatkowo są gwarancją, że cała rodzina bez wyjątku będzie się nimi zajadała ze smakiem! Koniecznie sprawdźcie dzisiejszy odcinek Doradcy Smaku i przygotujcie danie rybne z dodatkiem szpinaku i sosu cytrynowo-czosnkowego.

Składniki:

Kotleciki:

filet z łososia 400 g
filet z dorsza 400 g
natka pietruszki pęczek
jajko 1 sztuka
Cebula suszona Prymat 1 łyżka
mąka migdałowa 1/3 szklanki
serek homogenizowany naturalny 3 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/3 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki

Sos:

śmietana 12% 4 łyżki
cytryna 1/2 sztuki
świeża natka pietruszki kilka gałązek
świeża kolendra kilka listków
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Szpinak:

olej 1 łyżka
szpinak świeży 100 g

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Do podania:

pistacje posiekane 2 łyżki
natka kolendry listki
cytryna 1 sztuka

Porada

Suszona cebulka świetnie sprawdza się nie tylko w masie na kotlety rybne. Jeśli po uformowaniu obtoczymy w niej kotleciki, zyskamy chrupiąca, smaczną i oryginalną panierkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki rybne w sosie cytrynowo-czosnkowym, DS XVII odc. 20

W tym przepisie na kotleciki rybne wykorzystano dwa rodzaje ryby: łososia i dorsza. Przygotowując takie kotleciki należy pamiętać o składnikach, które są spoiwem masy rybnej: jajku, serku homogenizowanym i mące migdałowej (zamiennik bułki tartej), które sprawią, że kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia i obracania ich na patelni. By kotleciki miały wyrazisty smak, warto wzbogacić je dodatkami w postaci ziół, cytrynowo-czosnkowego sosu, oraz smażonego szpinaku.

1. Dorsza i łososia oraz natkę pietruszki siekamy drobno, a następnie przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę suszoną, mąkę migdałową i serek homogenizowany. Solimy, doprawiamy białym pieprzem i całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.

2. Formujemy małe, podłużne kotleciki (z podanej ilości ryby powinno wyjść 7-8 sztuk) i odkładamy je na talerz.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy liście szpinaku, solimy, pieprzymy do smaku i podsmażamy krótko, aż liście delikatnie się rozpadną. 

4. Przygotowujemy sos. W misce łączymy śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek suszony. Mieszamy całość.

5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron.

Sposób podania:

Kotleciki rybne podajemy na liściach szpinaku z sosem cytrynowo – czosnkowym. Danie dekorujemy pistacjami, posiekaną kolendrą i ćwiartką cytryny.

 

Więcej kulinarnych inspiracji z programu Doradca Smaku znajdziecie pod >>  LINKIEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak