Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki rybne w sosie cytrynowo-czosnkowym, DS XVII odc. 20
W tym przepisie na kotleciki rybne wykorzystano dwa rodzaje ryby: łososia i dorsza. Przygotowując takie kotleciki należy pamiętać o składnikach, które są spoiwem masy rybnej: jajku, serku homogenizowanym i mące migdałowej (zamiennik bułki tartej), które sprawią, że kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia i obracania ich na patelni. By kotleciki miały wyrazisty smak, warto wzbogacić je dodatkami w postaci ziół, cytrynowo-czosnkowego sosu, oraz smażonego szpinaku.
1. Dorsza i łososia oraz natkę pietruszki siekamy drobno, a następnie przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę suszoną, mąkę migdałową i serek homogenizowany. Solimy, doprawiamy białym pieprzem i całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
2. Formujemy małe, podłużne kotleciki (z podanej ilości ryby powinno wyjść 7-8 sztuk) i odkładamy je na talerz.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy liście szpinaku, solimy, pieprzymy do smaku i podsmażamy krótko, aż liście delikatnie się rozpadną.
4. Przygotowujemy sos. W misce łączymy śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek suszony. Mieszamy całość.
5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron.
Sposób podania:
Kotleciki rybne podajemy na liściach szpinaku z sosem cytrynowo – czosnkowym. Danie dekorujemy pistacjami, posiekaną kolendrą i ćwiartką cytryny.