Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Soczyste i aromatyczne roladki z piersi kurczaka - pięknie prezentują się na talerzu i pysznie smakują. Nadzienie z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i mozarelli bardzo dobrze komponuje się z delikatnym mięsem z piersi kurczaka.

Składniki:

filety z kurczaka 2 sztuki
szpinak mrożony 100 gramów
czosnek 1 ząbek
pomidory suszone 6 sztuk
mozarella 60 gramów
bazylia świeża 6 liści
sól 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
zalewa z suszonych pomidorów 2 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka

Porada

Polecam podawać roladki z makaronem i surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szpinak krótko podsmażyć na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli i wystudzić.

Filety umyć, osuszyć i pokroić na kotlety grubości ok. 1 cm, a następnie lekko rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Pomidory suszone pokroić w kostkę, mozarellę w słupki, a liście bazylii posiekać.

Każdy kotlet posmarować szpinakiem, a następnie, wzdłuż dłuższego z krótkich brzegów ułożyć dwa słupki mozarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i trochę bazylii. Zrolować kotlety zaczynając od brzegu, przy którym układaliśmy nadzienie i spiąć wykałaczkami albo obwiązać nitką.

Dół naczynia żaroodpornego posmarować zalewą z suszonych pomidorów i ułożyć roladki, a następnie lekko posmarować je z wierzchu zalewą. Piec roladki w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak