Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym, odc. 24

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(60)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kuchnia węgierska to nie tylko zupa gulaszowa, paprykarz czy leczo, ale również pieczony, słodkowodny sandacz. Ponieważ Węgrzy nie mają dostępu do morza, sandacz z Balatonu stał się u nich najpopularniejszą rybą.

Składniki:

olej rzepakowy 100 mililitrów
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
filet z sandacza 1 filet
kiełbasa węgierska paprykowa 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
papryka 1/2 sztuki
pieczarki 4 sztuki
pomidory pelati 400 gramów
cukier 15 gramów
kapary 1 łyżka

Do dekoracji:

natka pietruszki 2 - 3 gałązki

Do smaku:

Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Siekanie czosnku z solą wzmacnia aromat czosnku.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Sandacz z sosem paprykowo-pieczarkowym, odc. 24

Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie mieszamy. 2 ząbki czosnku siekamy, posypujemy solą, po czym ponownie siekamy, po czym dodajemy do marynaty i mieszamy.

Rybę kroimy na 3 kawałki, smarujemy białą część marynatą i wkładamy do reszty marynaty. Filety odkładamy na godzinę, by mięso się zamarynowało. Kiełbasę kroimy w plastry. 2 ząbki czosnku kroimy w plastry, cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plastry. Do naczynia żaroodpornego wkładamy sandacza, pozostałą marynatą smarujemy wierzch ryby. Następnie wkładamy ją do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 10–15 minut w trybie termoobiegu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę węgierską paprykową, cebulę, czosnek, paprykę oraz pieczarki, składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy papryką węgierską i mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dodajemy cukier, doprawiamy pieprzem, dodajemy marynowane kapary,  mieszamy. Z piekarnika wyciągamy sandacza. Na talerz wykładamy sos paprykowo-pieczarkowy. Układamy porcję sandacza i dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak