Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z ricotty na słono, DS XVIII odc. 2

5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Proste i szybkie danie dla całej rodziny. Racuchy z ricottą oraz sałatka z kalafiora z warzywnym sosem to pyszny obiad, który przygotujecie już w 30 minut.   

Składniki:

Racuchy z ricottą

Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
pomidory suszone Smak (pokrojone) kilka sztuk
jajka duże 2 sztuki
ser ricotta 400 gramów
parmezan starty 2 łyżki
mąka 5 łyżek
olej do smażenia
kapary całe Smak kilka sztuk

Sałatka z kalafiora

kalafior 1/2 sztuki
jogurt naturalny 1 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1-2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
pestki słonecznika 1 garść
nasiona granatu 1/2 owocu
mięta świeża kilka liści
kiełki słonecznika do podania

Sos warzywny

passata pomidorowa 500 mililitrów
cebula 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
seler naciowy 2 kłącza
czosnek 1 ząbek
woda 250 mililitrów
Papryka ostra mielona Prymat wg uznania
oliwa 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z ricotty na słono, DS XVIII odc. 2

Kompletne danie obiadowe, pełne smakowitych elementów - puszystych racuchów ze słonym serem ricotta oraz sałatki z kalafiora i pomidorowego sosu z duszonymi warzywami.   

Z tego przepisu dowiecie się krok po kroku:

  • jak przygotować sos warzywny? 
  • jak zrobić masę na racuchy z sera, mąki i jajek?
  • jak smażyć racuchy?
  • jak przygotować sałatkę z kalafiora?
  • jak podawać racuchy by pięknie wyglądały i smakowały?

Opis przygotowania

1

Przygotowujemy sos - kroimy cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy na małe kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy cebulę oraz czosnek i dodajemy ostrą paprykę Prymat. Następnie dodajemy marchewkę, seler naciowy i smażymy kilka minut. Dolewamy wodę i dusimy wszystko razem ok 10 min. Następnie do garnka dodajemy passatę pomidorową i zagotowujemy. Gotowy sos miksujemy na gładko.

2

Aby przygotować ciasto na racuchy łączymy w misce jajka, ricottę, parmezan i mąkę po jednej łyżce, aż ciasto uzyska gęstą konsystencję. Doprawiamy bazylią Prymat. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.

3

Kroimy kalafiora na mniejsze kawałki. Następnie podprażamy go na suchej patelni, aż wydobędzie się orzechowy aromat. Przekładamy do miski.

4

W małym naczyniu mieszamy jogurt naturalny z miodem i musztardą oraz dodajemy sok z cytryny. Sos łączymy z prażonym kalafiorem, obsypanym pestkami granatu i słonecznika, dekorujemy listkami mięty.

5

Upieczone placki dekorujemy kaparami, suszonymi pomidorami Smak oraz kiełkami słonecznika. Podajemy z sałatką z kalafiora oraz z sosem pomidorowym.

Racuchy z serwem ricotta są słone. Jeśli wolicie wersję na słodko wypróbujcie przepis na słodkie racuchy na maślance z truskawkami. Sprawdźcie też bardzo ciekawą propozycję Michela Morana na racuchy z maślanką i pomarańczami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak