Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowiec

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 60 dkg
cukier puder 20 dkg
margaryna 20 dkg
żółtko jajek 3 szt
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ponadto

rabarbar 1 kg
cukier do posypania

Porada

Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowiec

Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia i miesimy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23x38 cm.

Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, rozkładamy go równomiernie na placek i posypujemy cukrem. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim rabarbar. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.07.2014 08:27
Bardzo lubię to ciasto
gosia56 14.05.2014 10:50
super ciasto na czasie;)
Monika-twin 13.05.2014 18:44
Pysznie wiosennie.
Zdzisław 13.05.2014 17:59
pyszne ciasto
noninka77 13.05.2014 17:31
mmmm......pyszności :)
krystyna330 13.05.2014 17:26
pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak