Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste pancakes śniadaniowe

5.0
(1217)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na śniadanie na słodko? Puszyste pancakes śniadaniowe, to zdecydowanie przepis warty wypróbowania! 

Inne smakowite przepisy na śniadanie, znajdziecie w zakładce Przypraw sobie śniadanie

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka 220 gramów
cukier 40 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło roztopione 70 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste pancakes śniadaniowe

  • Pancakes idealne na śniadanie
  • Przepis na szybkie śniadanie na słodko
  • Puszyste pancakes z owocami

Jak przygotować idealnie puszyste pancakes? Wystarczy przygotować składniki i wymieszać je ze sobą w odpowiedni sposób. Koniecznie sprawdźcie przepis na puszyste pancakes i krok po kroku przygotujcie najpyszniejsze, śniadaniowe placuszki. 

Kroki postępowania

1

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać rózgą jajka i mleko, a następnie dodać cukier wanilinowy oraz cukier. Rozmieszać i do mokrych składników dodać przesiane składniki suche. Następnie dokładnie ze sobą połączyć i dodać roztopione masło.

 

PORADA: jeśli masz więcej czasu i chcesz uzyskać naprawdę puszyste pankejki - rozdziel żółtko od białka. Żółtka jaj wymieszaj z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na puszystą masę i dodaj na samym końcu wmieszaj pianę do masy ciasta, delikatnie. 

Krok 1 - Puszyste pancakes śniadaniowe foto
2

Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlewać łyżką porcje ciasta. Patelnię można delikatnie posmarować olejem.

Krok 2 - Puszyste pancakes śniadaniowe foto
3

Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Krok 3 - Puszyste pancakes śniadaniowe foto

To jak, wypróbujecie przepis na puszyste pancakes? A może wolicie pancakes bananowe?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tymok 3 tygodnie temu
Polecam bardzo 55 gwiazdek
Anna 3 tygodnie temu
Nie rozumiem dlaczego informacja o oddzieleniu białek od żółtek nie była w przepisie od razu tylko jako uwaga, bez sensu! Zmarnowane składniki i czas…
Nat 4 tygodnie temu
Beznadziejny przepis! Lejące ciasto nadające się chyba jedynie na naleśniki. Nie polecam
mops 21.03.2024 11:58
pyszne
[email protected] 14.03.2024 19:20
Bardzo dobre wyszły
Pola 19.02.2024 20:38
Przepis fatalny zmarnowałam bardzo dużo składników i rodzice są na mnie źli ciasto w środku było surowe i niejadalne
Amewaa 23.03.2024 19:23
To ze nie umiesz gotowac to nie znaczy ze takie wszystkim wychodzą mi wyszly znakomite widocznie zle smarzylas geniuszko
Doradca Smaku 20.02.2024 15:34
Przykro mi, że przepis się nie udał. Aby pancakes nie były surowe w środku, należy smażyć je dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza i dopiero wówczas obrócić. Można również przykryć patelnię w czasie smażenia.
Kasia 13.02.2024 11:12
Nie polecam. Usmażyłam kilka reszta ciasta do smieci.
Kejt 08.02.2024 18:32
Pysznę polecam
Peter 21.01.2024 13:21
Wystarczy oddzielić żółtka od białek. 3 łyżeczki proszku do pieczenia to zbrodnia!
Piotr 21.01.2024 13:18
Wystarczy oddzielić żółtka od białek. 3 łyżeczki proszku do pieczenia to zbrodnia!
Zosia 07.01.2024 20:56
Najgorsze pancake jakie kiedykolwiek robiłam. Pomimo trzymania się przepisu, pancakes były w środku surowe i nie wyrosły. Smak okropny. Nigdy więcej. A testowałam już wiele przepisów, do których jednak wrócę.
HiHania69 30.11.2023 18:24
mordo
oliwia littwin 27.11.2023 20:13
wyprubowałam wiele przepisów na pancakes i nie wychodziłona teraz jak wypróbowałam ten przepis to wyszły za pierwszym nrazem i bardzo mi smakowały.pozdrawiam
Anita 06.10.2023 13:59
Wypróbowałam wiele przepisów na pannejki, i ten jest na prawdę doskonaly. Ważne by odpowiednio napowietrzyć ciasto mieszając rózgą, a nie blenderem i wychodza naprawdę puszyście obłędne. Polecam !
Anita 06.10.2023 14:02
Dodam, że mi wychodzą takie same jak na zdjęciu. Smażę na oleju w sprayu (żeby dać minimalna ilość) I do czasu aż pojawią się pęcherzyki trzymam chwilę pod przykrywką :)
nik 05.09.2023 20:49
po co dodawac takie zdjęcia, że niby one tak wyrosną, kiedy to w rzeczywistości w ogóle nie wyrasta?
Paulina 20.09.2023 12:00
Potwierdzam, nie rosną takie jak na zdj.
Doradca Smaku 06.09.2023 13:48
Pancakes z tego przepisu wyrastają, dlatego należy dodać proszek do pieczenia. Grubość zależy też od ilości wylanego ciasta na pojedynczy pankejk.
nik 05.09.2023 20:44
tragedia ten przepis
Eva 07.08.2023 16:10
Nie wszystkie opinie są dobre więc nie rozumiem dlaczego na stronie doradca smaku są zawsze 5 gwiazdek. ?
Stezzy 14.07.2023 14:46
Polecam robie już 3 raz i za każdym razem są dobre w smaku
Doradca Smaku 17.07.2023 15:11
Dziękuję za Twoją opinię! Cieszę się, że pancake przypadły Ci do gustu :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
Marta 17.05.2023 08:37
Przepis oceniam na 3... W smaku są nawet nawet, ale wyszły strasznie gumowe i twarde. Ciasto było wykonane zgodnie z przepisem, odliczone co do grama wszystko.
Maja 13.08.2023 12:26
Może w przepisie jest za dużo mąki
Mati 04.08.2023 21:39
To chyba coś nie tak bo ja robiłem co do grama i wyszły idealne jak się nie potrafi to się nie robi proste
adas 03.05.2023 22:45
wszystko odmierzone co do grama i niestety byly twarde jak zaczely robic sie zimne
marcinkasprusz 04.04.2023 18:44
Pyszne ale z opisu trudno się domyśleć oco chodzi Więc można popełnić błąd
Julia 03.03.2023 08:15
2.03.2023 Bardzo pyszne!! Najlepszy przepis!!
Doradca Smaku 06.03.2023 09:41
Bardzo się cieszę, że tak smakowało :)
anonim 06.01.2023 21:52
bardzo dobry przepis, łatwy w przygotowaniu, dosyć szybki i pyszny (dla 1 osoby polecam zrobić z połowy ciasta)
E 19.11.2022 09:50
Bardzo dobry przepis
Nikt 15.08.2022 07:00
Pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak