Przepis i sposób przygotowania na: Prosty sernik z mlekiem w proszku
Blaszkę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki.
Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Masę wylewamy na herbatniki.
Na dużą blachę wlewamy wodę. Na nią wkładamy blaszkę z ciastem i zapiekamy około 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, przykrywamy ciasto folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.