Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty sernik z mlekiem w proszku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W zasadzie nie przepadam za sernikami, jednak ten podbił moje serce, nie tylko smakiem ale i łatwością przygotowania. To nie więcej niż 30 minut.

Składniki:

Składniki:

ser na sernik 1 kilogram
herbatniki 21 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajka duże 6 sztuk
budyń śmietankowy 2 opakowania
olej 0,66 szklanki
mleko zimne 1,5 szklanki
mleko w proszku 1,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty sernik z mlekiem w proszku

Blaszkę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki.

Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.

Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.

Masę wylewamy na herbatniki.

Na dużą blachę wlewamy wodę. Na nią wkładamy blaszkę z ciastem i zapiekamy około 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, przykrywamy ciasto folią aluminiową.

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak