Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki duszone w cebuli
Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli to jeden z lepszych pomysłów na ich przygotowanie. Duszenie mięsa pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji, a dodatek cebuli dopełnia smaku całej potrawy.
1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry. Obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
2. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Obsmażamy polędwiczki z obu stron przez minutę, a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule oraz rozdrobniony czosnek.
3. Dodajemy polędwiczki i podlewamy wodą tak, aby zakryła mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody.