Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placuszki ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 1 kg
mąka pszenna 2 łyżki
jaja 2 szt
pieprz
sól
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: placuszki ziemniaczane

Placki ziemniaczane przygotowuje się z obranych ze skórki, surowych ziemniaków startych dokładnie na tartce.
Z otrzymanej masy ziemniaczanej odciskamy płyn do naczynia

i odstawiamy na parę minut. W kolejnym kroku odlewamy wodę, a mąkę która osadziła się na dnie naczynia dodajemy do masy kartoflanej. Całość mieszamy z wcześniej roztrzepanymi jajkami, mąką – sól i pieprz do smaku.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i za pomocą łyżki nakładamy porcje Naszej masy ziemniaczanej.
Placki ziemniaczane pieczemy z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

qrasnqleq 03.09.2012 11:27
super...ja dodaję jeszcze łyżkę śmietany )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak