Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki kwiatki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 3 dag
oliwa 2 łyżki
woda letnia 1 szklanka
sól 1 płaska łyżeczka
sos do spaghetti bolognese 3 łyżki
przecier pomidorowy 3 łyżki
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka
woda 3 łyżki
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
mozzarella 30 dag
mąka 30 dag
oliwki nadziewane papryką 1/2 słoika
salami 18 ( orzechami)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki kwiatki

Mąkę przesiać przez sito, dodać oliwę, sól i pokruszone drożdże. Wyrobić dłońmi gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.

W tym czasie robimy sos na pizzerinki.
Łączymy w miseczce: sos do spaghetti, przecier pomidorowy, wodę i przyprawę do pizzy.
Myjemy paprykę i kroimy na kształt kwiatka, paski. Oliwki kroimy na pół.

Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz.
Podzielić na mniejsze części, rozwałkować na grubość 3-4 mm. Okrągłą szklanką o dużej średnicy wykrajać ciasto na pizzerinki.

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Kładziemy krążki ciasta w odległości 2 cm. Pozostawiamy jeszcze na 10 minut.
Polewamy sosem i równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy serem.
Wykładamy resztę składników. Paprykę, w środek salami i po bokach oliwki.
Można rozmieszczać w inny sposób.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 16.04.2014 16:13
fajny pomysł))
Jagódka77 11.04.2014 14:21
fajny pomysł i super efekt
foczka-ks 12.02.2014 14:52
pizzerinki bardzo smaczne i łatwo wziąść do ręki
margaret 29.01.2014 08:36
lubię takie
atort111
atort111 25.01.2014 23:21
ślinka aż cieknie
sylwia_sl 25.01.2014 22:53
bardzo fajny pomysł!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak