Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle w occie jabłkowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior
ogórki świeże
papryka czerwona
ocet jabłkowy 3 szkl.
woda 3 szkl.
cukier 1,5 szkl.
sól do smaku
koper kwiat
czosnek ząbki
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Gorczyca biała cała Prymat czarna

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle w occie jabłkowym

Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki, opłukać i osączyć.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w szerokie paski.
Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić w grube plastry.
Warzywa ułożyć warstwami w słoikach.
Dodać pokrojone ząbki czosnki, po 1 liściu laurowym, 2-3 kulki ziela angielskiego, po 1 baldachu kwiatu kopru oraz po trochę czarnej gorczycy.

Ocet jabłkowy połączyć z gorącą wodą, cukrem i solą - zagotować i dokładnie wymieszać.
Gorącą marynatą zalać przygotowane pikle, dokładnie zakręcić i zapasteryzować 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.08.2016 12:29
oczywiście, jednak proporcje będą inne, a i smak zupełnie nie ten! robię też "normalne" pikle z octem spirytusowym, ale smakują zupełnie inaczej ;)
iziona 14.08.2016 18:20
Zapas na zime jak znalazł :)
Wiesława1 14.08.2016 16:49
Świetna propozycja. Rozumiem że zwykły ocet też może być?
Ewa Wojtaszko 14.08.2016 11:42
moja teściowa robi bardzo podobne,lubię takie sałatki :)
Habibi 13.08.2016 22:43
jak marynowane warzywa - różnica tylko w occie (jabłkowy zamiast spirytusowego)
JellyFruits 13.08.2016 20:33
Ciekawe jak smakują
agnieszka214 13.08.2016 20:01
pysznie wyglada mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak