Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w chrupiącej panierce KFC
Filet z kurczaka w panierce KFC - jak zrobić, aby mięso było soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz? Przeczytaj ten przepis krok po kroku i ciesz się smakiem tego pysznego dania.
Kroki postępowania
Pierś myjemy i osuszamy. Kroimy w mniejsze kawałki (wg uznania). Tak przyrządzoną pierś gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne. Pierś gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu najlepiej pozostawić ją w wodzie do chwili smażenia, dzięki czemu zachowa swoją soczystość.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników. Dodajemy do niego ½ łyżeczki pieprzu cayenne, po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz 3 krople tabasco. Przygotowujemy panierkę do kurczaka. Do 2 szklanek rozdrobnionych płatków kukurydzianych dodajemy 1 szklankę bułki tartej i 2 łyżki mąki pszennej. Kurczaka odsączamy i każdy kawałek obtaczamy w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce z płatków kukurydzianych.
Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienia. Nie musimy smażyć go długo z racji tego, że kurczak był gotowany. Najlepiej smakuje z frytkami i sałatką colesław.