Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka w tempurze

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 kg
panierka tempura (Japan) 400 g
pieprz 1/2 łyżeczki
chili Prymat 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
olej do smażenia

Porada

Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka w tempurze

1. Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki.
2. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody, ale to może być inaczej w zależności, jaką posiadacie tempurę. Proponuję najpierw rozrobić część proszku i sprawdzić, czy ma właściwą konsystencję poprzez usmażenie zanurzonych w niej kilku kawałków kurczaka i czy są one odpowiednio słone i pikantne.
3. Kawałki kurczaka zanurzać w przygotowanym cieście z tempury i smażyć z każdej strony, na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu delikatnego zrumienienia.
4. Wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Jeśli lubicie bardziej słono i pikantnie, proponuję do ciasta dodać odrobinę pieprzu, soli i chili, gdyż akurat moja tempura w smaku była bardzo delikatna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 10.01.2017 10:43
Pyszne i chrupiące danie :)
Beatris 09.01.2017 12:23
Smakowicie przygotowane mięsko, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak