Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami i serem
Pierogi z truskawkami i serem na słodko - obiad lub podwieczorek obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Ciasto na pierogi z tego przepisu wychodzi elastyczne i dobrze trzyma farsz w środku.
1. Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto musi odpocząć minimum 20 minut.
2. Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki.
3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów.
4. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy ze śmietanką lub roztopionym masełkiem.