Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem z kaczki i kurek, polanych sosem na bazie bobu
Cebulę siekam na drobno i podsmażam na maśle. Wcześniej ugotowane mięso kaczę mielę dwa razy w maszynce, mielę również namoczoną bułkę i dodaję podsmażoną cebulę oraz oraz usmażone kurki. Tak przygotowany farsz, doprawiam pieprzem i solą. Ciasto na pierogi: mąkę doprawiam solą i zalewam prawie wrzącą wodą, następnie mieszam i wyrabiam. Wyrobione ciasto, wałkuje cienko i wycinam kółka szklanką. na uprzednio wycięte kółka, nakładam farsz. Lepię pierogi tworząc charakterystyczne falbanki. Ulepione pierogi, gotuję partiami we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Między czasie powstaje sos bobowy, który składa się gotowanego bobu, koperku, zielonej pietruszki i oliwy z oliwek extra vergin.