Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagnięcina z fasolką szparagową, DS XVIII odc. 27

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Udziec jagnięcy to wyjątkowy produkt, dlatego warto poświęcić więcej czasu na przygotowanie, a szczególnie marynowanie tego szlachetnego mięsa.

Składniki:

udziec jagnięcy 2 kilogramy
olej 100 mililitrów
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
zielona fasolka szparagowa 500 gramów
cebula 3 sztuki
młode marchewki 6 sztuk
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
pietruszka zielona 1 pęczek
parmezan 2 łyżki
orzechy laskowe 1 garść
sól 3 łyżeczki

Porada

Fasolkę szparagową warto przelać zimną wodą, wtedy zachowa kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina z fasolką szparagową, DS XVIII odc. 27

Chcielibyście przygotować niezapomniane danie na specjalną okazję? Jeśli tak, to koniecznie postawcie na udziec jagnięcy! Ten przepis na pieczony udziec jagnięcy pomoże Wam wykonać prawdziwe kulinarne arcydzieło!

Sposób przygotowania

1

Marynata:
Olej mieszamy z kminem rzymskim Prymat, tymiankiem suszonym i solą. Udziec dokładnie nacieramy marynatą. Mięso wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i odstawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej.

2

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, funkcja pieczenia góra-dół.
Cebule kroimy na ćwiartki. Następnie do formy wkładamy pokrojone cebule oraz małe marchewki. Warzywa przyprawiamy imbirem Prymat oraz solą. Na wierzchu kładziemy zamarynowany udziec jagnięcy. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 90 minut.

3

Do garnka wlewamy wodę i solimy. Wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy fasolkę szparagową z wody. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy olej. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i doprawiamy ziołami prowansalskimi Prymat, dokładnie mieszamy i całość podsmażamy ok 7 minut. Na koniec dodajemy parmezan, posypujemy orzechami laskowymi oraz zieloną pietruszką.

4

Upieczony udziec podajemy z fasolką szparagową.

Pieczona jagnięcina to doskonała uczta dla miłośników mięsa. Jagnięce mięso, delikatne i soczyste, powinno być zawsze starannie przygotowywane z użyciem najlepszych składników tak, aby zapewnić sobie i naszym bliskim wyjątkowe doświadczenie kulinarne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak