Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurkami

5.0
(32)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Poznaj sprawdzony, domowy przepis jak zrobić pierogi z kurkami. Krok po kroku nauczysz się jak przygotować to pyszne danie. 

Składniki:

kurki blanszowane 1 litr
masło 3 łyżki
mąka pszenna typ 500 3 szklanki
+ do podsypywania
gorąca woda 1 szklanka
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurkami

Sprawdzony, domowy przepis na pierogi z kurkami. Grzyby zbierałam kilka dni wcześniej, więc musiałam je zblanszować, ale jeśli dysponujecie świeżymi grzybami to nie ma takiej potrzeby.

Z tego przepisu na pierogi z kurkami dowiesz się:

  • jak przygotować ciasto na pierogi?
  • jak zrobić farsz z kurek?
  • jak lepić pierogi z kurkami?
  • co zrobić by pierogi nie wyschły?
  • jak gotować pierogi z kurkami?

Kroki postępowania

1

Farsz: kurki posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić masło i roztopić, dodać kurki i podsmażyć. Następnie dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.

Krok 1 - Pierogi z kurkami foto
2

Ciasto: Jajko rozbełtać z olejem. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i rozbełtane jajko i przemieszać drewnianą łyżką. Potem wyrobić gładkie elastyczne ciasto.

Podsypując mąką wałkować kawałki ciasta na cienkie placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm.

Krok 2 - Pierogi z kurkami foto
3
Na każdy krążek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi a potem układać na czystej ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wyschły.
Krok 3 - Pierogi z kurkami foto
4
Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości kilka minut od wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z kurkami foto
5

Ugotowane pierogi wyjmować na talerze łyżką cedzakową.

Krok 5 - Pierogi z kurkami foto

Ugotowane pierogi z kurkami podawać z ulubionymi dodatkami, np. surówką z młodej kapusty lub ogórkami kiszonymi. Można je także okrasić chrupiącymi skwarkami, posypać startym serem, prażoną cebulką, albo lekko polać jogurtem lub śmietaną.

Pierogi z kurkami będą też znakomicie smakować z suszonymi owocami, żurawina lub rodzinki, dodadzą im nutkę słodyczy. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 09.07.2013 10:14
Super! Takie pierożki z kurkami muszą być wyśmienite :)
Barbara13 09.07.2013 09:15
Muszą być przepyszne,kolejna pozycja do zrobienia
arbuzowo 09.07.2013 09:01
Fajny pomysł na ciekawe pierogi
Andrzej8 09.07.2013 09:00
takich jeszcze nie jadłem chętnie bym spróbował
iziona 09.07.2013 08:31
Ewcia, pierogi jak marzenie
Agnieszka_B 08.07.2013 22:43
Rewelacyjny farsz do pierogów!
V_kuchareczka 08.07.2013 22:08
świetne pierożki
Dorota76 08.07.2013 21:16
tylko kurki potrzeba
Katarzyna/kate1980 08.07.2013 21:06
ja też robiłam z kurkami ale do farszu dodatkowo dodatkowo dałam mięsko :)
ZEWA 08.07.2013 18:25
Dziękuję. Gosiu zamroziłam trochę na zimę.
gosia56 08.07.2013 18:18
super;) ja nie zbieram grzybów a Ty mozesz się teraz produkować jak masz ich tak dużo
ao_12 08.07.2013 18:12
och ale mam smaka na takie pierożki:)
Smaczna_B 08.07.2013 17:26
właśnie jest teraz sezon na kurki..fajne te pierożki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak