Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem
Przepis na pieczony udziec z indyka, w którym soczyste mięso drobiowe łączy się z intensywnym smakiem czosnku i świeżością tymianku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj to danie i zachwyć nim domowników oraz gości, którzy wpadną na obiad lub kolację!
Kroki postępowania
Udziec z indyka umyć i dokładnie osuszyć. Obrać ząbki czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i obsypać solą. Tak przygotowanym czosnkiem naszpikować udziec indyczy, robiąc w nim otwory ostrym nożem. Następnie natrzeć mięso czerwoną słodką papryką, pieprzem, tymiankiem i solą.
Na końcu naciąć skórkę na udźcu w kratkę. Włożyć doprawione mięso do pojemnika z przykryciem i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umieścić mięso na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 80 minut, od czasu do czasu, polewając mięso wodą wyciekającą z pieczeni.
Gotowy, upieczony udziec przełożyć na talerz lub półmisek. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!