Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony Grendier z oregano i pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grenadier 4 filety
grzyby shiitake suszone 10 szt
pomidory 4 szt
oliwki czarne Smak 4 łyżki
oregano świeże 0,5 szkl
natka pietruszki 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
anchois 3 filety
kapary całe Smak 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
oliwa 4 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony Grendier z oregano i pomidorami

piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. 2 łyżki oliwy wymieszać z 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku. Czosnkowym olejem posmarować rybę z obu stron. Posypać solą i pieprzem. pomidory posiekać. Grzyby namoczyć w wodzie, kiedy napuchną kapelusze pokroić w paseczki. Rozgrzać na patelni pozostałe dwie łyżki oliwy i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać grzyby. Przesmażyć 5 min. Dodać pomidory, oliwki, oregano, pietruszkę, sok z cytryny, pokrojone fileciki anchois i kapary. Zmniejszyć ogień i dusić 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Rybę przełożyć na folii aluminiowej i piec 10 min. podawać polaną sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak