Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony bakłażan z kaszą jaglaną i warzywami

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Taka moja wegetariańska wersja bakłażana nadziewanego kaszą jaglaną z nutą sosu cytrynowego. Bardzo lubię oberżynę i często ją robię. Z kaszą stanowi sycący posiłek. Można go jeść też na zimno.

Składniki:

składniki

bakłażan 1 sztuka
kasza jaglana 0.5 szklanki
papryka czerwona 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 0.5 łyżeczki
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
olej 7 łyżek
parmezan 1 łyżka
bazylia świeża 1 gałązka
sos chili z cytryną 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bakłażan z kaszą jaglaną i warzywami

Bakłażana kroję na pół. Wycinam miąższ ze środka, ale zostawiam po około 0,5 cm miąższu na grubości. Posypuję obficie solą, odstawiam na 20 minut aż się spoci. Potem zmywam sól. Bakłażana smaruję oliwą obficie, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do piekarnika gorącego. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut aż będzie miękki. Do garnka wlewam 250 mililitrów wody, dodaję kaszę i gotuję aż będzie miękka.
Miąższ bakłażana, który wyciąłem, kroję na kawałki i przesmażam na oleju. Dodaję paprykę pokrojoną i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sos cytrynowy, pomidorki które kroję na pół, listki bazylii, kaszę i mieszam. Bakłażany nadziewam farszem, posypuję serem i wstawiam jeszcze na pięć minut do piekarnika. Podaję z bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak