Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kapusta z kminkiem, z jajkiem sadzonym i szpinakiem, DS XVI, odc. 1

5.0
(100)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pieczoną kapustę z kminkiem, z jajkiem sadzonym i szpinakiem  Darii Ładochy, to potrawa, którą inaugurujemy 16. sezon programu "Doradca Smaku. Pyszne danie wegetariańskie, w którym główną rolę ma kapusta pieczona z kminkiem. Spróbujcie!

Składniki:

kapusta 1 (mała) sztuka
olej 2 łyżki
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki

Sos:

papryczka chili 1 sztuka
olej 2 łyżki
sos sojowy jasny 4 łyżki
mięta liście kilka liści

Dodatki:

masło 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
liście szpinaku 500 gramów
Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka
marchewka 1 sztuka
jaja 4 sztuki
Przyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku 1 szczypta

Dekoracja:

szczypior dymki 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
prażone orzeszki ziemne 4 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Julienne to technika krojenia warzyw w cienkie słupki. Aby przygotować w ten sposób marchewkę, trzeba użyć bardzo ostrego noża bądź specjalnego noża do julienne (przypomina on obieraczkę do warzyw).

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kapusta z kminkiem, z jajkiem sadzonym i szpinakiem, DS XVI, odc. 1

1. Zaczynamy od marynaty. Kminek tłuczemy w moździerzu. W misce łączymy olej, kminek i curry.

2.  Kapustę kroimy w równe plastry ok. 1,5 cm i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Za pomocą pędzelka smarujemy marynatą każdy plaster z obu stron. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 30 minut na złoty kolor.

3. Gdy piekarnik się nagrzewa, przygotowujemy sos. Papryczkę chilli oraz liście mięty drobno siekamy. Łączymy z olejem i sosem sojowym.

4. Rozgrzewamy połowę masła na patelni. Dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek i po chwili liście szpinaku. Mieszamy, solimy i podsmażamy, aż liście stracą swoją objętość. 

5. Obraną marchewkę kroimy w sposób julienne (w cienkie słupki).

6. Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pozostałą część masła. Wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do połowy. Doprawiamy chilli. W ten sposób przygotowujemy wszystkie jajka.

Sposób podania:

Na upieczoną kapustę wykładamy szpinak i jajko sadzone oraz marchewkę pokrojoną w julienne. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem, posiekaną papryczką chilli i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Na koniec polewamy sosem i dekorujemy czarnuszką.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak