Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolotto z mascarpone, szpinakiem i orzechami, DS XVI, odc. 10

5.0
(78)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Risotto, kaszotto, a może fasolotto? Jeśli szukasz przepisu na oryginalne danie wegetariańskie, koniecznie sprawdź ten przepis na pełne smaku, delikatne fasolotto Darii Ładochy!  

Składniki:

Składniki

fasola Jaś 500 gramów
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżka
cebula 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
boczniaki 300 gramów
serek mascarpone 250 gramów
sok z cytryny z 1 owocu
Oregano suszone Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
liście szpinaku 500 gramów
śmietanka kremówka 36% 200 ml
orzechy włoskie 60 gramów
natka pietruszki kilka gałązek

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Do dekoracji

natka pietruszki
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolotto z mascarpone, szpinakiem i orzechami, DS XVI, odc. 10

 

Przygotowanie:

1. Fasolę namaczamy w garnku przez całą noc. Następnie wylewamy wodę, w której się moczyła, nalewamy świeżą i dodajemy tymianek. Fasolę gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec tego czasu solimy i dodajemy ocet jabłkowy. Ugotowaną fasolę odcedzamy.

2. Cebulę kroimy w piórka.

3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż się zeszkli i dodajemy bazylię. Całość mieszamy.

4. Boczniaki kroimy na duże kawałki i przekładamy na patelnię z cebulą. Smażymy, aż woda z grzybów odparuje.

5. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i oregano, a następnie dokładnie mieszamy.

6. Na patelnię z boczniakami dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przekładamy sos mascarpone i mieszamy całość. Dodajemy liście szpinaku, mieszamy i dusimy, aż zmniejszą swoją objętość. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę. Całość będzie dość gęsta.

7. Na patelnię wlewamy śmietankę 36% i dokładnie mieszamy. Wsypujemy orzechy, solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Sposób podania:

Fasolotto podajemy udekorowane natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak