Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto Eli na bogato
Przygotowanie składników:
Seler naciowy umyć, osuszyć i obrać z włókien. Obrany seler pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć szypułkę i pestki. Z papryki wyciąć paseczki do dekoracji. Resztę papryki pokroić w kostkę.
Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Natkę umyć, osuszyć, część odłożyć do dekoracji a resztę posiekać. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w kostkę.
Przygotowanie kaszotto:
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasę, połowę pokrojonej cebuli i smażyć aż się zrumienią. Do kiełbasy z cebulą wsypać pęczak i smażyć razem aż kasza się zeszkli.
Kaszę zalać bulionem, żeby była lekko przykryta i gotować na małym ogniu. Gdy bulion wyparuje dolewać znowu i tak kilka razy.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe 4 łyżki oleju, dodać boczniaki, resztę cebuli, oprószyć pieprzem i smażyć aż się zrumienią i grzyby będą miękkie.
Do miękkiego pęczaku dodać przesmażone grzyby, wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić.
Do gotowego pęczotto dodać posiekaną natkę pietruszki i potarty ser cheddar. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pęczotto wyłożyć na talerze i udekorować paskami papryki i natką pietruszki. Smacznego!