Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczotto Eli na bogato

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zamiast risotta przygotowałam pęczotto. Kaszę pęczak z kiełbasą, boczniakami, selerem naciowym i papryką.

Składniki:

Kasza:

kasza pęczak 50 dag

Pozostałe składniki:

kiełbasa wędzona 25 dag
boczniaki 25 dag
selera naciowego 4 gałązki
papryka czerwona 1 szt.
cebula duża 1 szt.

Przyprawy:

Czosnek suszony Prymat 1 duża łyż.
sól 5 szczypt
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt

Dodatki:

olej rzepakowy 8 dużych łyż.
bulion 1 litr
natka pietruszki 1 pęczek
ser cheddar 25 dag

Porada

Bulion dolewać stopniowo do kaszy. W razie potrzeby gdy zabraknie bulionu dolewać wodę.

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto Eli na bogato

Przygotowanie składników:

1

Seler naciowy umyć, osuszyć i obrać z włókien. Obrany seler pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć szypułkę i pestki. Z papryki wyciąć paseczki do dekoracji. Resztę papryki pokroić w kostkę.

Krok 1 - Pęczotto Eli na bogato foto
2

Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Natkę umyć, osuszyć, część odłożyć do dekoracji a resztę posiekać. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Krok 2 - Pęczotto Eli na bogato foto
3

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w kostkę.

Krok 3 - Pęczotto Eli na bogato foto

Przygotowanie kaszotto:

1

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasę, połowę pokrojonej cebuli i smażyć aż się zrumienią. Do kiełbasy z cebulą wsypać pęczak i smażyć razem aż kasza się zeszkli.

Krok 1 - Pęczotto Eli na bogato foto
2

Kaszę zalać bulionem, żeby była lekko przykryta i gotować na małym ogniu. Gdy bulion wyparuje dolewać znowu i tak kilka razy.

3
Gdy pęczak będzie pół miękki dodać seler naciowy i paprykę.
4

Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe 4 łyżki oleju, dodać boczniaki, resztę cebuli, oprószyć pieprzem i smażyć aż się zrumienią i grzyby będą miękkie.

5

Do miękkiego pęczaku dodać przesmażone grzyby, wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić.

6

Do gotowego pęczotto dodać posiekaną natkę pietruszki i potarty ser cheddar. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pęczotto wyłożyć na talerze i udekorować paskami papryki i natką pietruszki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:38
Pyszne jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak