Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet mięsny z chrzanem wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wywar:

szyjki z indyka 2 sztuki
udko z kaczki 1 sztuka
piersi z kaczki
filety z udek kurczaka 300 g
cebule 2 sztuki
marchewki 3 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
woda 4 litry
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 15 ziaren
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Goździki całe Prymat 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Dodatki do Pasztet

bułki 4 sztuki
wątróbka drobiowa 1 kg
olej 3 łyżki
masło 3 łyżki
cebula 2 sztuki
jajka duże 4 sztuki
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku do smaku

Sos chrzanowy:

serek mascarpone 1 łyżka
śmietanka 30% 60 ml
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
chrzan jabłkowy Smak 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet mięsny z chrzanem wg Piotra Ogińskiego

1. Do dużego garnka włóż mięso, 2 przypalone cebule, marchewki oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, goździki, majeranek, pieprz i sól. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 80 minut, a kiedy mięso zacznie odchodzić od kości obierz je i zmiel na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa.

2. Następnie na rozgrzaną patelnie wlej olej, dodaj masło i podsmaż wątróbkę wraz z cebulą. Kiedy nabierze złotego koloru dodaj 0.5l bulionu i gotuj jeszcze przez 10 minut.

3. W między czasie włóż bułki do wywaru i poczekaj aż namokną. Tak przygotowaną wątróbkę wraz z bułkami zmiel w maszynce do mielenia mięsa i dopraw majerankiem, mielonym czarnym pieprzem, mielonym zielem angielskim, lubczykiem, solą morską a następnie wbij 4 duże jajka i dokładnie wymieszaj.

4. Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w piekarniku przez 90 minut w temperaturze 200 stopni.

Sos chrzanowy:

1. Do miseczki włóż: serek mascarpone, słodką śmietankę, chrzan jabłkowy i dopraw solą morską pieprzem i całość dokładnie  wymieszaj.

 

Smacznego!

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak