Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet mięsny z chrzanem wg Piotra Ogińskiego
1. Do dużego garnka włóż mięso, 2 przypalone cebule, marchewki oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, goździki, majeranek, pieprz i sól. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 80 minut, a kiedy mięso zacznie odchodzić od kości obierz je i zmiel na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa.
2. Następnie na rozgrzaną patelnie wlej olej, dodaj masło i podsmaż wątróbkę wraz z cebulą. Kiedy nabierze złotego koloru dodaj 0.5l bulionu i gotuj jeszcze przez 10 minut.
3. W między czasie włóż bułki do wywaru i poczekaj aż namokną. Tak przygotowaną wątróbkę wraz z bułkami zmiel w maszynce do mielenia mięsa i dopraw majerankiem, mielonym czarnym pieprzem, mielonym zielem angielskim, lubczykiem, solą morską a następnie wbij 4 duże jajka i dokładnie wymieszaj.
4. Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piecz w piekarniku przez 90 minut w temperaturze 200 stopni.
Sos chrzanowy:
1. Do miseczki włóż: serek mascarpone, słodką śmietankę, chrzan jabłkowy i dopraw solą morską pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!