Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki empanadillas z tuńczykiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(35)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Empanadillas con pisto y atun to hiszpańskie pierożki, które zdecydowanie różnią się od tych, które znamy z polskiej kuchni. Różnica tkwi zarówno w sposobie przygotowywania jak i nadzienia. Pierożki empanadillas są smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone. Wypróbujcie przepisu Piotra Ogińskiego na hiszpański przysmak nadziewany warzywami i tuńczykiem.

Składniki:

Ciasto:

woda 200 ml
masło 1 kostka
mąka pszenna 500 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Farsz:

olej 1 łyżka
ząbki czosnku 3 sztuki
bakłażan 1 sztuka
duże cebule 3 sztuki
pomidory malinowe 2 sztuki
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
pietruszka zielona
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki

Dodatki:

salsa
kwaśna śmietana
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki empanadillas z tuńczykiem wg Piotra Ogińskiego

Empanadillas con pisto y atun - to hiszpańska nazwa tej pysznej potrawy. Empanadillas - pierożki z warzywami i tuńczykiem to świetne danie na imprezę, obiad lub lunch. Zrób je, a zobaczysz, że empanadillas świetnia pasują na różne okazje.

Ciasto:

Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści.

Następnie dodaj do miski mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, jajko i wlej roztopione masło. Całość dopraw solą morską.

Tak przygotowane ciasto zagniataj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji przez około 10- 12 minut. Kiedy ciasto jest gotowe odstaw je do lodówki aby stężało.

Farsz:

Na rozgrzaną patelnie wlej olej i podsmaż: czosnek, bakłażana i cebulę pokrojone w kostkę. Kiedy składniki lekko się podsmażą dodaj pomidory (również pokrojone w kostkę), tuńczyka z puszki oraz dopraw: kminem rzymskim, wędzona papryką, solą morską i kolorowym pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszaj i kiedy lekko przestygnie dodaj posiekaną świeżą pietruszkę, następnie odstaw farsz do przestygnięcia.

W międzyczasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm (jeśli trzeba podsyp mąką). Za pomocą małej metalowej miseczki wykrój kółka i na środku każdego dodaj łyżkę farszu i zawiń rogi tak aby powstała ładna falbanka.

Kiedy wszystkie empanadillas są już gotowe. Posmaruj je delikatnie mlekiem i piecz na papierze do pieczenia przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Podawaj z ulubiona salsą i kwaśną śmietaną.

Smacznego!

W tym przepisie empanadillas nadziane są warzywami: bakłażanem, cebulą, pomidorami oraz tuńczykiem. Ale zrób takie nadzienie jakie lubisz - to może być mięso mielone, fasola, warzywa lub ser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak