Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka żółta 3 kilogramy
ocet 10 % 200 mililitrów
woda 1,5 litra
cukier 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 10 łyżek
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 10 liści
kozieradka 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki, opłukać, osączyć i ułożyć na rozgrzanym grillu. Zamknąć pokrywę i grillować, aż papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.
Krok 1 - Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej foto
2
Zagotować wodę z cukrem, solą, gorczycą i kozieradką.
Krok 2 - Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej foto
3
Do wody dolać ocet i dosypać resztę przypraw. Gotować 10-15 minut od zawrzenia.
Krok 3 - Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej foto
4
Paprykę pozostawić do ostygnięcia i zdjąć z niej skórkę.
Krok 4 - Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej foto
5

Do gotowej marynaty dolać płynną przyprawę do potraw Kucharek. 

Krok 5 - Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej foto
6
Do zalewy włożyć obraną paprykę i doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut.
Krok 6 - Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej foto
7

Gorącą papryką napełnić słoiki, dolać nieco zalewy, aby wypełniła szczeliny i od razu zakręcić. Od razu mocno zakręcać i odstawiać dnem do góry. Można też zapasteryzować przez kilka minut.

Krok 7 - Papryka grillowana/pieczona w zalewie octowej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 03.09.2016 16:44
Pięknie wygląda to zdjęcie z tymi słoiczkami.
Habibi 02.09.2016 08:11
Domowe przetwory biją na głowę kupne :)
Habibi 02.09.2016 08:10
jasne, że jest przy takich potrawach niezastąpiona - wspomaga trawienie ciężkich smażonych mięs :)
Android 01.09.2016 22:26
Już czuję ten smak.
Łukasz15 01.09.2016 22:11
Bardzo dobra
adelajda 01.09.2016 18:38
robię podobną
olkaaa 01.09.2016 18:07
bardzo lubię
Mniam 01.09.2016 17:45
Taka pieczona papryka ma ciekawy smak, bardzo mi tak odpowiada :)
tobi1989 01.09.2016 15:19
Fajny pomysł :)
Agnieszka-87-25 01.09.2016 15:10
apetyczna jest
komentator 01.09.2016 15:10
do mięcha z grila idealna
Małgorzata92 01.09.2016 14:37
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak