Przepis i sposób przygotowania na: Owsiane muffinki z bananem
- Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
- Z przepisu wyszło mi 12 sztuk muffinek.
- Banan duży.
Babeczki owsiane z bananem to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych babeczek, które są często bogate w cukier i tłuszcze. Babeczki te są świetne dla osób, które szukają przekąski o niższej zawartości cukru, a jednocześnie chcącej cieszyć się słodkim smakiem.
Jeśli chcesz urozmaicić smak babeczek owsianych z bananem możesz do środka dodać również: posiekane orzechy, rodzynki, kawałki czekolady.
1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche i składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko i lekko je roztrzepujemy widelcem lub ,,rózgą''. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy banana pokrojonego w kostkę i ponownie mieszamy.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinem wyłożonej papierowymi papilotkami.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.