Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne muffinki z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny

4.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zamiast kanapek polecamy pyszny przepis na wytrawne muffiny z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny. Takie babeczki nadadzą się nie tylko na przyjęcie, ale też będą idealnym rozwiązaniem na śniadanie, obiad czy kolację. Wytrawne babeczki dobrze pasują jako dodatek do sałatek i zup kremów.

Składniki:

Farsz na ok. 12 sztuk:

chleb pełnoziarnisty 1 sztuka
olej 2 łyżki
seler posiekany 1 szklanka
cebula posiekana 2 szklanki
marchewka posiekana 1 szklanka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
świeża natka pietruszki posiekana 2 łyżki
szałwia świeża posiekana 2 łyżki
żurawina suszona 0.25 szklanki
sól morska Prymat w młynku 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
kostka rosołowa Kucharek 1 sztuka
woda 500 mililitrów
masło roztopione 1 łyżka
jajka duże 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne muffinki z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy równomiernie kostki chlebka. Pieczemy przez 10-15 minut, obracając blachę raz do połowy, aby chleb stał się lekko chrupiący. Wyjmujemy
z piekarnika i odstawiamy.

2. Zmniejszamy moc piekarnika do 175 stopni.

3. Rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy olej, następnie cebulę, selera, marchewkę i czosnek; smażymy przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia; warzywa mieszamy z pietruszką, szałwią i suszoną żurawiną. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

5. Dodajemy chleb pełnoziarnisty do mieszanki i dobrze mieszamy.

6. W dużej misce mieszamy kostkę Kucharek z wodą, a powstały bulion dokładnie łączymy z  masłem i jajkiem. Wsypujemy kostki chleba i mieszamy do połączenia.

7. Przekładamy po czubatej łyżce do formy na muffinki. Pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.

8. Wyjmujemy muffinki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez 10 minut. Przed podaniem można poluzować brzegi babeczek gumową szpatułką, aby łatwiej je wyjąć.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak