Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne muffinki z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny
Babeczki na wytrawnie to ciekawy pomysł na przekąskę lub kolację. Przygotować je możecie na wiele różnych sposobów. W tym przepisie główną rolę odgrywają: pietruszka, żurawina i szałwia. To połączenie smaków (chociaż może nie jest oczywiste) jest idealne. Z pewnością Wam posmakuje i przygotujecie te babeczki na wytrawnie nieraz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy równomiernie kostki chlebka. Pieczemy przez 10-15 minut, obracając blachę raz do połowy, aby chleb stał się lekko chrupiący. Wyjmujemy
z piekarnika i odstawiamy.
2. Zmniejszamy moc piekarnika do 175 stopni.
3. Rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy olej, następnie cebulę, selera, marchewkę i czosnek; smażymy przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Zdejmujemy patelnię z ognia; warzywa mieszamy z pietruszką, szałwią i suszoną żurawiną. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
5. Dodajemy chleb pełnoziarnisty do mieszanki i dobrze mieszamy.
6. W dużej misce mieszamy kostkę Kucharek z wodą, a powstały bulion dokładnie łączymy z masłem i jajkiem. Wsypujemy kostki chleba i mieszamy do połączenia.
7. Przekładamy po czubatej łyżce do formy na muffinki. Pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.
8. Wyjmujemy muffinki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez 10 minut. Przed podaniem można poluzować brzegi babeczek gumową szpatułką, aby łatwiej je wyjąć.