Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Wytrawne muffinki z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny

5.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zamiast kanapek polecamy pyszny przepis na wytrawne muffiny z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny. Takie babeczki nadadzą się nie tylko na przyjęcie, ale też będą idealnym rozwiązaniem na śniadanie, obiad czy kolację. Wytrawne babeczki dobrze pasują jako dodatek do sałatek i zup kremów.

Składniki:

Farsz na ok. 12 sztuk:

chleb pełnoziarnisty
1 sztuka
olej
2 łyżki
seler posiekany
1 szklanka
cebula posiekana
2 szklanki
marchewka posiekana
1 szklanka
Czosnek suszony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
świeża natka pietruszki posiekana
2 łyżki
szałwia świeża posiekana
2 łyżki
żurawina suszona
0.25 szklanki
sól morska Prymat w młynku
1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 szczypta
Sklep Prymat
kostka rosołowa Kucharek
1 sztuka
woda
500 mililitrów
masło roztopione
1 łyżka
jajka duże
2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne muffinki z dodatkiem pietruszki, szałwii i żurawiny

Babeczki na wytrawnie to ciekawy pomysł na przekąskę lub kolację. Przygotować je możecie na wiele różnych sposobów. W tym przepisie główną rolę odgrywają: pietruszka, żurawina i szałwia. To połączenie smaków (chociaż może nie jest oczywiste) jest idealne. Z pewnością Wam posmakuje i przygotujecie te babeczki na wytrawnie nieraz. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy równomiernie kostki chlebka. Pieczemy przez 10-15 minut, obracając blachę raz do połowy, aby chleb stał się lekko chrupiący. Wyjmujemy
z piekarnika i odstawiamy.

2. Zmniejszamy moc piekarnika do 175 stopni.

3. Rozgrzewamy dużą patelnię. Dodajemy olej, następnie cebulę, selera, marchewkę i czosnek; smażymy przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia; warzywa mieszamy z pietruszką, szałwią i suszoną żurawiną. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

5. Dodajemy chleb pełnoziarnisty do mieszanki i dobrze mieszamy.

6. W dużej misce mieszamy kostkę Kucharek z wodą, a powstały bulion dokładnie łączymy z  masłem i jajkiem. Wsypujemy kostki chleba i mieszamy do połączenia.

7. Przekładamy po czubatej łyżce do formy na muffinki. Pieczemy przez 25-30 minut, aż się zarumienią.

8. Wyjmujemy muffinki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez 10 minut. Przed podaniem można poluzować brzegi babeczek gumową szpatułką, aby łatwiej je wyjąć.

A jeśli szukacie więcej przepisów na pyszne babeczki to polecam Wam babeczki owsiane i babeczki owsiane z bananem. Oba przepisy są super!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak